Argan ulje – šta je to

5. Dec @ Nema komentara

Tekst iz decembarskog broja časopisa Hairstyles (u pripremi).
Argansko ili Arganovo ulje se dobija od zrna drveta Argana, koje raste samo u Maroku, i cenjeno je po svojim hranljivim, kozmetičkim i brojnim lekovitim svojstvima.

Na nedavno održanom beogradskom sajmu kozmetike “Dodir Pariza”, svakako je najveći hit po broju novih preparata za kosu bilo ulje Argana. Zato smo se odlučili da se malo detaljnije pozabavimo informacijama o ovom proizvodu.

Ovo drvo je jedno od retkih preživelih vrsta iz tercijalnog doba, i savršeno se prilagodilo suvoj i na druge načine surovoj klimi jugozapadnog Maroka. Drvo raste kao divlje u polupustinjskim predelima i svojim dubokim korenom pomaže sprečavanju erozije i daljeg širenja pustinje Sahare. Kao takvo je pod zaštitom UNESCO-a.
Zbog relativno male teritorije gde se Argan uzgaja, ovo je jedno od najređih ulja na svetu!
Argansko ulje je esktremno bogato vitaminom E i drugim lekovitim supstancama, otpornije je na oksidaciju od maslinovog ulja, a u ishrani se često koristi kapanjem na hleb.
Koristi se za lečenje bolesti kože i u mnoge druge kozmetičke svrhe.
Svo Argansko ulje koje se danas proizvodi u svetu se prodaje preko udruženja žena, koje dele profit članicama Berberskog plemena. Ekosistem je pod kontrolom da ne bi došlo do izumiranja ovo biljne vrste. Profit od prodaje obezbeđuje zdravstvenu zaštitu i obrazovanje lokalnim ženama, a održava i celu zajednicu od 3 miliona ljudi u južnom delu Maroka.

Na slici je preparat ArganElixir firme Helen Seward, a u našem časopisu se reklamiraju još i:
Argabeta, od Dikson-a
Kitoko, od Affinage-a
Oro del Maroco, od Barex-a
Milk_shake Argan, od Z.One
i mnogi drugi koji Argansko ulje ne naglašavaju kao sastavni deo svojih proizvoda.

Dajte odgovor

Step by step DVD-i

© 2019 Hairstyles na srpskom.

site tracking with Asynchronous Google Analytics plugin for Multisite by WordPress Expert at Web Design Jakarta.