Šta je Paraben? (derivati nafte, sulfati)

23. Jul @ Nema komentara

Članak koji će izaći u avgustovskom broju!!!

Sigurno ste do sada primetili natpise “Paraben free” (bez parabena) na nekim kozmetičkim proizvodima.
A, da li zaista znate o čemu se ovde radi?

Parabeni su konzervansi, supstance koje su u veoma širokoj upotrebi, a posebno u kozmetičkoj industriji. Izuzetno su efikasni u sprečavanju razvoja bakterija i gljivica, pa čak i u toplim i vlažnim sredinama, kao što je kupatilo.
Ali, ne samo u kozmetičkim preparatima (među kojima su preparati za kosu veoma zastupljeni), parabeni se koriste i u hrani, a mogu se čak naći i u prirodnom obliku, na primer, nalaze se u borovnicama!
Njihova efikasnost, u kombinaciji sa niskom cenom, učinili su da su još pre nekoliko decenija potpuno zamenili otrovne formaldehide. Danas su u najširoj upotrebi u obliku metilparabena (E218), etilaparabena (E214), propilparabena (E216)… Potražite sastav preparata, i pogledajte da li imaju neke od ovih E iznaka. I sve do pre nekoliko godina smatrali su se savršenim.
I šta se onda dogodilo?

Paraben na optuženičkoj klupi
Mala količina parabena je pronađena u tkivu raka dojke. Utvrđena je mogućnost parabena da se ponekad ponaša kao estrogen, hormon za koji je dokazano da učestvuje u razvoju raka dojke.
Pitanja su se sama nametala: da li je povećan broj raka dojke povezan sa širokom upotrebom parabena?
Da li je smanjen broj spermatozoida i rastući broj raka dojke kod muškaraca, kao i raka testisa, u nekoj vezi sa činjenicom da se ove supstance veoma lako apsorbuju preko kože, i to čak mnogo lakše neko kada se unose hranom?
Jedan od najvećih zagovornika da su parabeni opasni je Philippa Darbre, profesor onkologije i istraživač biomolekularne nauke na Reading univerzitetu u Engleskoj. Njen tim je 2004. objavio ključni rad gde su tvrdili da su u 18 od 20 uzoraka tkiva raka dojke pronađeni parabeni.
Darbre je ubeđena da dugotrajna izloženost supstancama koje mogu da imitiraju estrogen imaju uticaja na razvoj raka. Ona skreće posebnu pažnju na losione i dezodoranse koji se nanose ispod pazuha i blizu grudi, i sama ne nanosi dezodorans ispod pazuha već više od 10 godina.
Posebno je zabrinuta jer su istraživanja pokazala da se 55% raka dojke razvija u gornjem delu grudi, bliže pazuhu.

Da li je to stvarno tako?
Ipak, US Nacionalni institut za istraživanje raka je delimično pobio ove tvrdnje.
Pomenuti radovi su kritikovani jer nisu izvršena istraživanja da li parabena ima i u normalnom tkivu dojke!? Veza između raka i parabena nikako nije dokazana, već je jednostavno konstatovano da se ove supstance tu nalaze, ali ne i zašto i kako.
Zvaničan naučni stav je da se parabeni ne mogu dovesti u vezu sa rakom dojke, ali da su daljna istraživanja potrebna.

Šta se sada dešava
Trenutno je zvaničan stav da će se nastaviti trend izbacivanja parabena iz preparata. I to ne toliko usled naučnog i medicinskog pritiska, koliko usled pritiska tržišta. Jednostavno, preparati bez parabena se bolje prodaju.
Supstance koje menjaju parabene su uglavnom prirodni ekstrakti: limunov sok, ekstrakt semena grejpftruta, vitamin E, ulje ruzmarina… međutim, sve se više poziva i na držanje kozmetičkih preparata u frižideru, jer svi konzervansi koji se koriste, jednostavno nisu toliko efikasni kao parabeni.
Pojavljuju se i apeli da se vodi računa da se parabeni ne menjaju nekim drugim sintetičkim supstancama. Jedna takva supstanca je, na primer, phenoxyethanol, za koji čak ne postoje nikakve studije o štetnosti u finalnom proizvodu, ali izolovan phenoxyethanol je prilično otrovan i agresivan.
www.wikipedia.org
www.kvorganics.com
www.besthealthmag.ca

Derivati nafte
Još jedna grupa supstanci je u poslednje vreme označena kao potencijalno opasna. To su razni derivati nafte koji se koriste u kozmetičkim preparatima. Danas su ove supstance jedan od osnovnih sastojaka, a posebno se primenjuju u šamponima, voskovima, preparatima za hidratantnost, ali i u raznim kremama i losionima.
Unos spoljašnjih supstanci preko kože u krvotok je mnogo intenzivniji nego što to izgleda na prvi pogled. Po najnovijim istraživanjima, čak 60% supstanci koje dođu u dodir sa kožom se prenesu u krvotok. Ovo je podstaklo pravu revoluciju u nekim vrstama lečenja, pa se razne hormonalne terapije obavljaju preko kože, ili proces odvikavanja od pušenja, na primer.
Jedna od najranije uočenih negativnih karakteristika derivata nafte je da kada su u dodiru sa kožom mogu da zatvore pore, koža ne može normalno da diše, a ovo izaziva akne ili druga oštećenja na koži. Jedna od takvih supstanci je parafin, koji se obilno koristi u voskovima.
Nedavna istraživanja su posebno označila propylene glycol kao mogućeg učesnika u oštećenjima bubrega ili respiratornih organa. Ovaj derivat nafte je u širokoj upotrebi kod hidrantnih preparata, jer dobro prenosi vlagu.
U svakom slučaju, proces izbacivanja derivata nafte iz kozmetičkih preparata se čini nepovratan. Supstance koje menjaju ove su uglavnom esencijalna ulja iz cveća ili drugih biljaka.
www.organicmakeup.ca

Sulfati
I konačno, par reči o možda prvim supstancama koje su “optužene” u najnovijem talasu borbe protiv potencijalno opasnih materijala u kozmetičkim proizvodima.
Najčešće korišćeni sulfati (ili soli sulfatne kiseline) su sodium lauryl sulphate (poznatiji kao SLS) i sodium laureth sulphate (sa “nadimkom” SLES). Ovo su slične supstance, gde se SLES uglavnom pravi od SLS-a, i može smatrati njegovom nešto blažom verzijom. Ponekad se koristi i ammonium lauryl sulphate (ili ALS).
Sulfati su izuzetno efekasni kao deterdženti, imaju dosta sličnosti sa sapunima, a njihovo korišćenje u kozmetici je veoma popularno jer im je cena veoma niska, i u potpunoj je suprotnosti sa količinom pene koje stvaraju. Izuzetno dobro odmašćuju i čiste, pa su čest sastojak šampona.
Njihovo iritirajuće dejstvo na kožu je dobro poznato, pa se čak u tu svrhu koriste i u naučnim eksperimentima. Ipak, zagovornici korišćenja sulfata tvrde da su koncetrantracije u kozmetičkim preparatima sasvim bezopasne, a pozivaju se i na naučne studije da sulfati nikako nisu kancerogeni.
Sa druge strane, ove supstance se lako zagade kancerogenim 1,4 dioxane, što nikako nije dobro po zdravlje.
I opet ona skrivena opasnost, nemojmo od možda lošeg praviti još gore, pa zameniti ove supstance tzv etoksilovanim sulfatima, koji se izgleda još lakše zagade omraženim 1,4 dioksanom a često ih možete prepoznati po skraćenici PEG u svom nazivu.
www.jasoncosmetics.com

Kako iskoristiti ove informacije ?
Naravno, nema mesta panici. Ove informacije mogu dobro da posluže profesionalnim frizerima, da obaveste svoje mušterije, (malo ih i iznenade, zašto da ne), dopuste im izbor, i tako im pokažu svoju stručnost, savremenost, ali i brigu o klijentima.

Sve u cilju potpune usluge u vašem frizerskom salonu.

Dajte odgovor

Step by step DVD-i

© 2019 Hairstyles na srpskom.

site tracking with Asynchronous Google Analytics plugin for Multisite by WordPress Expert at Web Design Jakarta.