Koliko košta rad salona?

11. Jul @ Nema komentara

Optimizam, osmeh, optimizam… Da, tako svakako treba, ali šta ako nam je nekada svega dosta? Najbolja stvar koju tada možete uraditi je da nekom izjadate svoje probleme, “otvorite dušu”, pustite sve da izađe kroz glas… i biće vam bolje. Pročitajte i naš tekst/istraživanje: Koliko košta rad jednog salona? (broj 56, avgust 2011, strana 100). Neće vam doneti novac, ali se nadamo da će vam biti lakše.
“Leto: sunce, preplanula tela, muzika koja pokreće na igru, more, pesak, bezbroj asocijacija koje se upliću i raspliću kao da šalju kartu i poziv za odmor. Odmor od obaveza, prethodne godine, narednih poduhvata.
piše: Ivana Stojić
foto: Suzana Kostić
Frizerska profesija kao da je zaboravila šta znači ta reč koja u svima nama budi osećaj čežnje, lepote, ushićenja, nestrpljivosti. Leto za neke znači kupanje i lenčarenje što podrazumeva i posebnu negu i uslove. Ne slučajno, rešili smo da se pozabavimo pitanjem koliko je lako i isplativo biti frizer. Koliko reč “odmor” predstavlja stvarnost u frizerskoj profesiji, a koliko je realnija i češća briga. Posetili smo dva salona i razgovarali sa njihovim vlasnicima, kako o cenama njihovih usluga, tako i troškovima koji su obaveza svakog meseca (pa i onog kada ste „na odmoru“).
Spisak obaveznih „fiksnih“ finansijskih obaveza je nekada imao skromnih četiri, pet stavki, a danas se produžio, kao da je cilj imati što više troškova, a manju zaradu. Uz taj spisak neophodno je pomenuti i izgubljeno vreme, taj dragoceni motiv! Provedeno vreme u redovima za plaćanje svakakvih izmišljenih (ne)potreba, (ne)ljubaznost šalterskih radnika, umor, a posle toga otvoriti salon i zaboraviti na novac, loš dan i izgubljeno vreme.
Još ako je taj dan pun pogodak, mogao bi vam doći i nezvani, neželjeni gost. Inspektor! Za tu posetu bi trebalo napisati poseban pravilnik, i nazvati ga “Savetnik, uz mnogo sreće”.
Razgovarali smo sa dva beogradska salona, oba koja uredno vode svoje knjige troškova. Aleksandar Šatev iz frizerskog salona Red Hair sa Novog Beograda, i Jovica Petrović, vlasnik salona Salon Jovica iz centra Beograda. Malo smo uporedili njihove brojke, i došli do spiska obaveznih troškova, godišnje u evrima (spisak na kraju teksta).

Da li želite podvući crtu i izračunati mesečne troškove jednog frizerskog salona?

GODIŠNJE U EUR 7.590 evra (ili 632,50 mesečno) !?
Drugim rečima, svakog radnog dana kada se probudi (ne računajući nedelje), jedan frizer, vlasnik salona, duguje nešto više od 25 evra.

Ovde nismo uračunali koliko-toliko “dobrovoljne” troškove: čišćenje zajedničkih prostorija, pretplatu na Hairstyles J, druge zaposlene, godišnje odmore, internet, bolovanja…

Da ne zaboravimo i onog neželjenog gosta. Od njega možete očekivati neočekivano: ogromnu moć izmišljanja i pronalaženja nepotrebnih troškova. Najgori scenario je da uz svu glumu i ljubaznost sveta kaže da je završio i ode. Odahnete, a posle samo nekoliko dana poštar donosi poziv jer je, recimo, utvrđeno da salon nije sadržao korpu za kišobrane. Ista korpa biće van spiska drugog inspektora, pa ćete dobiti još jednu kaznu jer imate nešto što nije u službi frizerskog salona. Tako u nedogled.
Kako biti u službi frizerskog salona?
Proteklih godina je važio stereotip da je samo dovoljno otvoriti frizerski salon, i novac počinje da se sliva. Izgleda da je to podstaklo i razne finansijske iznuđivače da frizerske salone stave na obavezni spisak svojih “mušterija” (na primer, OFPS u prvih nekoliko delatnosti od kojih misle da treba da naplaćuju autorska prava navode frizerske salone!?). Ako ima išta dobro u ovom ogromnom finansijskom pritisku koji trpimo, onda je to poruka novim preduzetnicima, da treba dobro da pripreme i svoje zanatsko, ali i svoje poslovno znanje, pre nego što se upuste u avanturu otvaranja frizerskog salona, jer neretko, nepripremljeni, dožive pravu finansijsku propast.

Ako se osvrnemo na sve brojke i obaveze dobićemo sunčanicu i bez odmora. Priznaćemo da nije lako ni jednostavno biti frizer, posebno ne iz birokratskog i finansijskog ugla. Ne smemo da zaboravimo da se iskustvo i kapital stiču upornošću i radom koji ne bi trebalo biti sabotiran ili onemogućen! Najuporniji i najvredniji, a sigurno i najstrpljiviji istrajaće u svom poslu još mnogo leta, možda bez (od)mora, uz težak uzdah: “Leto je, biti frizer!?”

Naš spisak troškova (godišnje, u evrima):

 • - fiskalna kasa (ne računamo 18% od prometa) i troškovi održavanja kase: obavezni servisi, drugi servisi, trake, plaćanje ovlašćenim državnim i drugim licima, itd – 100,00 (samo održavanje kase)
  – GPRS, kupovina uređaja i plaćanje mesečne pretplate – 50,00 (samo pretplata)
  – SOKOJ obavezna mesečna pretplata – 60,00
  OFPS i PI obavezna mesečna pretplata – 100,00
  – RTS obavezna mesečna pretplata – 50,00
  – obavezna komunalna taksa za isticanje firme – 280,00
  – knjigovođa sa obaveznim taksama za predaju finansijskih izveštaja – 1.200,00
  – obavezni mesečni doprinosi za zaposlene – 900,00 (najmanje moguće i za samo 1 zaposlenog)
  – parking ili prevoz – 450,00
  – iznošenje smeća – 100,00
  – PP aparat sa održavanjem – 30,00
  – dopunski troškovi na el. energiju usled povećanja potrebne snage – 20,00
  – zakup prostora ili porez ako je svojina – 2.400,00
  – povećane cene za: struju, vodu, komunalije, grejanje (sve obavezno) – 1.650,00
  – ekološka taksa, obavezni pravilnici i drugo razno – 200,00
 • Dajte odgovor

  Step by step DVD-i

  © 2018 Hairstyles na srpskom.

  site tracking with Asynchronous Google Analytics plugin for Multisite by WordPress Expert at Web Design Jakarta.